Over Dorp Vogelenzang

Vogelenzang

  • Provincie Noord-Holland
  • Gemeente Bloemendaal
  • Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 35′ OL
  • Oppervlakte 7,98 km2
  • Inwoners 1930
  • Postcode 2114
  • Netnummer 023

Vogelenzang is een dorp in de gemeente Bloemendaal, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp ligt op een strandwal op één kilometer van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Van oudsher leefde de bevolking hier van de bloembollenteelt. Vogelenzang ligt aan de noordelijke rand van de Duin- en Bollenstreek.

Het aantal inwoners in Vogelenzang is met 55 inwoners afgenomen (afgerond is dat 2%): van 1.985 in 2013 tot 1.930 in 2019. Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.

Geschiedenis
Het gebied van Vogelenzang was vroeger onderdeel van Den Hout, het grote bos dat zich tot ver in de middeleeuwen tussen Alkmaar en Leiden uitstrekte. In dit bos, gelegen in achter de Noordzee duinen, jaagden de heren van Brederode, de latere graven van Holland. In de 13e eeuw wordt er een jachtslot 't Huys te Vogelesang gesticht door graaf Floris V van Holland. Van dit slot zijn in de bodem enkele resten teruggevonden. Rondom de buitenplaats Teylingerbosch nabij Huis te Vogelenzang zijn de contouren van de oude slotgracht nog zichtbaar in het landschap. Het huidige Huis te Vogelenzang is een 17e-eeuwse opvolger van het jachtslot.

Vlag van Vogelenzang

Sinds 9 maart 2013 heeft Vogelenzang een dorpsvlag. De vlag heeft de kleuren van de vlag van Noord-Holland en van de vlag van Bloemendaal. De 3 vogeltjes staan op een wapen op het doopvont in de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming Kerk.

De vlag kan worden omschreven als: Twee even lange banen van rood en blauw met over het midden een witte geschreefde letter V over de hele hoogte van de vlag. De linkertak van de V is twee maal zo dik als de rechtertak. Van binnen is de V geel opgevuld, met op het geel langs binnenzijde van de linkertak van de V en geplaatst in de zin daarvan drie groene vogels.(bron Wikipedia)

Klik op de vlag voor de specificaties van de vlag van Vogelenzang. 

Gemeente Bloemendaal
Dorp Vogelenzang behoort tot de gemeente Bloemendaa.

De gemeente Bloemendaal bestaat uit de dorpen Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout, Vogelenzang en Bennebroek. Ze is gelegen ten westen van Haarlem/Heemstede op de binnenduinrand

Plattegrond BloemendaalQua oppervlakte is Bloemendaal een uitgestrekte gemeente, 4521 ha. De lengte van de gemeente is ongeveer 14 kilometer van noord naar zuid. Even ten zuiden van Overveen (ter hoogte van Elswout) is ze van oost naar west nog geen kilometer breed. In het brede deel (Bloemendaal-Overveen) is de gemeente 5,5 kilometer breed.

De gemeente is dun bevolkt omdat een groot gedeelte van de oppervlakte van de gemeente uit ongerepte duinen bestaat.