Afbeelding van Wereldse maaltijd weer van start

Wereldse maaltijd weer van start

Het was ruim 6 maanden geleden dat men op de laatste vrijdag van de maand in het dorpshuis in Vogelenzang lekker kon aanschuiven voor een echte ‘wereldse maaltijd’. Vorige week vrijdag was het dan eindelijk weer zover. Dertig mensen, de helft van het normale aantal, kon in de grote zaal van het dorpshuis ‘corona-proof’ aan tafel.

Volgens Monique Coffeng, dorpscoördinator Vogelenzang bij Welzijn Bloemendaal, was de gastenlijst in één dag gevuld. Dat geeft ook aan dat de behoefte aan dit soort activiteiten groot is.

Veel deelnemers waren al vaker aangeschoven maar voor Johan van Buren, directeur van Welzijn Bloemendaal, was het de eerste keer. ‘Ik ben afgelopen mei begonnen en alles lag toen nog stil. In overleg met de vrijwilligers en Rotary Bloemendaal Caprera, die het eten altijd uitserveren, hebben we een protocol opgesteld om op een veilige manier de wereldse maaltijd te bereiden en te gebruiken. Nadat besloten was om weer te starten heb ik gelijk aangegeven er graag bij te willen zijn. Ik vind het belangrijk zelf mee te maken hoe deelnemers en vrijwilligers deze avond ervaren’, aldus Van Buren.

Hij wilde geen plek in nemen van een reguliere deelnemer maar kon helpen in de bediening. Toen vorige week extra maatregelen werden aangekondigd heeft hij nog wel even getwijfeld of het door kon gaan, maar het enthousiasme van zowel de deelnemers als vrijwilligers gaf de doorslag. Van Buren: ‘we hebben samen met het dorpshuis nog een keer extra naar de protocollen gekeken, en zeker is het natuurlijk nooit voor 100 procent, maar we zijn ervan overtuigd dat het op deze manier op verantwoorde wijze kan’.

Een van de deelnemers is mevrouw Catharine Reijm ze geeft aan dat ze het thuiszitten na al die maanden zat is ’Ik woon alleen en ben altijd erg actief maar er kon helaas niet veel de laatste tijd. Kinderen en kleinkinderen bellen wel veel en doen de boodschappen maar ik vind het ook prettig om weer eens anderen te ontmoeten en een praatje te maken. Het is op een afstandje maar het is beter dan niks’, zegt ze en geniet verder van de Thaise soep die vandaag als voorgerecht op het menu stond.