Afbeelding van Verantwoord en veilig repareren van kleine elektrische mankementen

Verantwoord en veilig repareren van kleine elektrische mankementen

De repair cafe’s van Vogelenzang en Overveen hebben ervaren dat er heel wat mensen zijn die graag in staat zouden willen zijn om zelf kleine elektrische reparaties of andere werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het is de angst voor- en de onbekendheid met elektriciteit waardoor men het niet aandurft, terwijl iemand die een klein beetje handig is, of beter gezegd, gemotiveerd is veel meer zelf kan dan hij of zij denkt om kleine huiselijke “elektrische” klusjes verantwoord en veilig uit te voeren. Zeker als die weet wat je wel maar vooral wat je niet mag doen.

Wat leren we je ….
Denk hierbij aan het monteren van een stekker, lampfitting of vervangen van het snoer van een apparaat. Wat betekenen de bruine, blauwe en groen/gele elektradraad.
Wij hebben het plan opgevat om een zeer elementaire en praktische workshop van een halve dag op te zetten zonder hoogdravende theorie, maar wel een workshop waarin de elementaire grootheden in de elektriciteit op een hele eenvoudige en speelse wijze worden behandeld.  Er wordt op praktische wijze uitgelegd wat Stroom, Spanning, Weerstand, Vermogen (watt) en Energie betekenen en wat gebeurt er in de “stoppenkast”. Wat doet de aardlekschakelaar enz. 

Praktische zaken …
Het gaat vooral om praktische zaken: Ook het verschil in netspanning (230 volt) en laagspanning (12 volt) dat steeds vaker wordt toegepast, komt aan de orde.  En zaken als: hoeveel apparaten kun je veilig op één stopcontact aansluiten en begrijpen wat er op het label van uw toestel staat. Ook kun je oefenen met aansluitdraden solderen zodat je zeker bent van een goede elektrische verbinding.

Daarna kunt u onder begeleiding zelf aan de slag op beschikbaar materiaal maar ook op uw eigen schemerlamp bijvoorbeeld.
Voor de “gevorderden” wordt dan automatisch en zonder moeite de bekendste wet in de elektrotechniek duidelijk: De wet van Ohm en kunnen wij u apart ook het gebruik van een multimeter aanleren of verduidelijken.

Wat verwachten wij van je op dit moment …
Wij staan volledig open voor verdere ideeën. Voordat wij de cursus gaan uitwerken peilen wij graag eerst de behoefte om het aantal geïnteresseerden te weten i.v.m. de benodigde ruimte en aantal begeleiders.  Dus… mocht je geïnteresseerd zijn neem dan contact op met Frans Tollenaar, coördinator Repair Café Vogelenzang, via email repaircafevogelenzang@yahoo.com
Je ontvangt dan van ons via de email vanzelf bericht over de geplande cursus(mid)dag of -dagen.Belangrijke Nummers

  • Wijkagent: 0900 8844
  • Noodnummer: 112
  • Huisartsenpost: 023 224 25 26
  • Dierenambulance: 023 533 43 23
  • Brandweer: 112
  • Dorpscoordinator Welzijn: 023 525 03 66

Plaatsing AED's

  • Coop: Deken Zondaglaan 55, 2114 EB Vogelenzang
  • Woonhuis: Graaf Dirklaan 9, 2114 DE vogelenzang
  • Dorpshuis Vogelenzang: Henk Lensenlaan 2a, 2114 ER Vogelenzang